nie możesz znaleźć bo nie ma takiego kodu w spisie.......
[O2] 1.4 TSI - jak nie zabić Turbo?
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez RoadRunnerTo kiedy warto poczekać i ile?It doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekJa mam dodatkowo zasadę, że nigdy nie wyłączam silnika jeżeli słyszę, że chodzi wentylator. Czekam.
Turbo musi zostać wychamowane żeby nie kręciło się po wyłaczeniu silnika bez smarowania a nie wychłodzone.
Wiatrak włacza się jak wskazówka przekroczy 90 st. i wyłacza się się cofnie do ok 85. Tak czy inaczej wyłączasz silnik przy temperaturze ok. 90 st.
Komentarz
-
-
Ja staram się odczekać po jeździe po mieście żeby nie wyłączać silnika od razu. Około minutki lub dwóch. Jak jadę w trasę to czekam dłużej.
Ponadto nie jadę od razu po włączeniu silnika tylko też daje mu pochodzić na wolnych obrotach żeby było lepsze smarowanie. No i do puki silnik się nie nagrzeje to staram się też nie "butować"AniaM
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aniam111No i do puki silnik się nie nagrzeje to staram się też nie "butować"
Komentarz
-
-
A ja np. ostatnie ok 5 min zawsze steram się jechać spokojnie coby w tym właśnie czasie uspokoić turbinkę.obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD
Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydTurbo musi zostać wychamowane żeby nie kręciło się po wyłaczeniu silnika bez smarowania a nie wychłodzone.
Zawsze uważałem (i nadal uważam), że po ostrym "butowaniu" kiedy turbina jest rozgrzana od spalin i nie wychłodzę jej przed wyłączeniem to wypala ona (zwęgla) cieńką warstwę oleju w łożysku turbiny.
Ale może się mylę.
BTW- ile zatrzymuje się turbina po zatrzymaniu silnika z "małego gazu"?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jacaZawsze uważałem (i nadal uważam), że po ostrym "butowaniu" kiedy turbina jest rozgrzana od spalin i nie wychłodzę jej przed wyłączeniem to wypala ona (zwęgla) cieńką warstwę oleju w łożysku turbiny.
Zamieszczone przez jacaBTW- ile zatrzymuje się turbina po zatrzymaniu silnika z "małego gazu"?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
Komentarz